13 Aralık 2014 Cumartesi

Mayalı Hamur Yapımı


Pek çok tarifte kullanabileceğiniz bir mayalı hamur tarifi vereceğim. En güzel tarafı uzun süre buzdolabında saklayabilmeniz. Benim rekorum 10 gündü. Lezzetinden de hiçbir şey kaybetmemişti. Eğer--en azından soğuğunu güzelce muhafaza eden-- A++  bir buzdolabınız varsa size çok zaman kazandırabilir. Çünkü mayalı hamurun en zor kısmı bekleme süresidir. bir de bana tabi yoğurma kısmı zor geliyor. Çünkü maya olduğu için ununun kıvamını bulana kadar ellerim ağırlaşıyor:)  mayasız poğaçalarda veya kurabiyelerde böyle olmaz. hamurun kendi kıvamı olur. 


Eşimle,yeni evli olmamıza ve Akrabalarımızla aynı ilçede oturmamamıza rağmen,bizim her hafta en az bir misafirimiz olur. Kız kardeşim,görümcem veya annelerimizden birisi veya birkaçı :) bize gelir. Bizim onlara gittiğimizden daha fazla onlar bize geliyor. Aslında tam tersi olması lazım:d Ama sistemi böyle oturtturduk nedense. Bende severim sofralar kurmayı,hizmet etmeyi,beslemeyi :) bu yüzden plastik bir kapta kapağı kapalı bu hamurum dolapta hep durur. Sadece şekil verip pişirmek kalıyor ondan sonra.Tarife gelirsek;


Malzemeler:

1 paket yaş maya(40 gram) veya 3 paket instant kuru maya(1 paketi 10 gram oluyor)
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık veya sıcak su
1 su bardağından bir parmak az zeytinyağı veya sıvı yağ
4-5 silme yemek kaşığı şeker
1 yumurtanın beyazı(sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
Alabildiğine un(yaklaşık 500 gr yani 3 bardak civarı hatta ununuzun markasına göre değişebilen miktarda )
4 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Hamurumuz kabaracak bu yüzden buna göre bir kap tercih etmelisiniz. ilk önce bir paket mayayı (önceliğim yaş maya oluyor) elinizde parçalayarak kaba dökün. Daha sonra üzerine ılık su ve sütü ekleyin. Ve şekerini de ekleyerek hızlıca karıştırın. Amaç maya tanelerini kabın her yerine dağıtmak. Güzelce karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp veya yoksa üzerine temiz bir bez örtüp
bu noktada bekliyoruz. Maillerinize bakın,bu tarz benimi izleyin veya çamaşırlarınızı asın :) yaklaşık 10-15 dk sonra kapağı kaldırdığınızda sıvı karışımın üst kısmının kaymak gibi köpük köpük ve ekstra bir tabaka aldığını göreceksiniz.
Bunun olması hamurda kalite sağlar. Daha sonra yumurta akını,tuzu,yağı da ekleyip karıştırın ve azar azar unu ilave edin, bir elinizle yoğurun diğeri un eklemek için temiz kalsın. Hamurun kıvamı elinizi bastırdığınızda hamurun yavaşça geri gelebileceği gibi olsun. Kulak memesi diyorum hem saçma sapan bir söz hem de istediğimiz ondan çok daha yumuşak bir kıvam olması,çünkü kabarması için hamurun biraz gevşek olması lazım. BU k-noktadan sonra eğer hemen yapacaksanız kaloriferin veya çalışan fırının yanı kabı bırakmak için iyi bir seçim olurdu. Ama aceleniz yoksa direkt buz dolabına da kaldırabilirsiniz. Fakat kaloriferin yanında da olsa en az 45.dkya ihtiyaç var.
İşte önce ve sonra; TAA-TAAA







Küçük Not:
Hamur işlerinize katı yağ/tereyağı koyarsanız kıtır kıtır
sıvı yağ/zeytinyağı koyarsanız yumuş yumuş olur;)


Pratik Tavsiye:

Malzemeleri mikserde veya robotta karıştırıp parçalamamanızı öneririm. Aynı şeyler kekler için de geçerli. Özellikle metal ile temas hususunda pek çok vitamin ve minerali öldürdüğü gibi unu çok şiddetli dağıttığı için kekin de diğer hamur işlerinin de tam kapasiteli kabarmasına engel oluyor. 

Poğaçalarınızın üzerine yumurta çörek otu susam heatrickini yapmadan bir çay kaşığının ucuyla oda sıcaklığında kalmış tereyağ dokundurun.İnanılmaz bir fark yaratıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder